fbpx
Outdoor stories - Upplevelsebaserade och hållbara träningsresor i Sverige. #outdoorstories
langdskidlager tjejer 2022

20-23/1 2022 Längdläger och fjällupplevelse för tjejer med Helena Ekholm & Kina Westervall (ny – medel – avancerad nivå) – 8 platser kvar!

Välkommen på längdskidåkningsläger där vi delar upp denna resas deltagare i två grupper!

Minsta deltagarantal är uppnått för den här helgen, eftersom vi har en annan resa som är fullbokad – vi fördelar deltagare över nivåanpassade grupper!

Grupp 1) För dig som redan åkt skidor ett tag och vill utvecklas i din teknik. Kanske har du ett lopp som du tränar inför, eller så vill du lära dig mer om längdskidåkning och åka energisnålare!

Grupp 2) Eftersom vårt nybörjarläger samma datum är fullbokat öppnar vi upp denna grupp även för nybörjare!

Som vanligt hos Outdoor stories ligger också fokus på att ha det HÄRLIGT, och vi tror att det går att få till en fin kombo mellan att utvecklas där man är, utan att det blir prestationspress!

Denna helg har vi tagit in tre olika coacher, allt för att du ska få med sig så mycket som möjligt, de finns där för att guida dig till en kul, stark, stabil längdåkning, en riktigt kul och härlig helg samt en hållbar kropp!

Längdläger för tjejer med Helena Ekholm, Kina Westervall och Sofia Bursjöö 20-23/1 2022 (nybörjare – medel – avancerad nivå) 8 platser finns!

langdskidlager tjejer 2022

För vem?

Se ovan, vi har öppnat upp även för nybörjare som kommer utgöra grupp i denna gruppen!

Denna längdskidåkningshelg passar dig som är tjej, som redan åkt skidor ett tag och tänker på dig själv som medelgod till avancerad åkare. Bara för det behöver du inte vara ”på väg någonstans!”, du kan vara nöjd, men vilja ha lite till tips. Lägret passar alltså dig som redan åkt längdskidor några år och vill vidare i din utveckling, eller ha en härlig vinterhelg med andra som också redan ”kan” åka, eller, så tränar du för något specifikt. Vi jobbar med teknik och övningar för att hitta en trygghet i såväl diagonal, stakning som utförsteknik. Vi har kryddat lägrets innehåll med fysträning specialiserad för längdåkare som du lätt tar med dig in i din träningsrutin och på kvällen äter du gott och varvar ner! Genom hela helgen svarar vi förstås på frågor kring allt som rör helgens tema!

Du kan resa ensam eller med vän/arbetskamrat/familjemedlem eller kanske i kompisgäng.

Vårt ”fortsättnings-längdläger” & fjällupplevelse – 20-23/1, innehåll:

 • Längdteknik: diagonal, stakning, utför och uppför! Timeing och flow! För både nybörjare och fortsättningsåkare!
 • Duktiga specialiserade tränare med fin pedagogik och härliga personligheter som är där för DIN skull
 • Helpension: 3-rättersmiddagar med dryck, vällagade luncher och god frukost
 • Styrkepass för skidåkare, styrka och stabilitet
 • Fjällvidder, bastu och boende på fjällpensionat som enbart Outdoor stories har tillgång till. Del i dubbelrum, trippelrum eller fyrbäddsrum.
 • Flexibel start, kom torsdag eftermiddag eller fredag morgon
 • Hållbar resa, anpassad efter tågets tider, du hämtas vid stationen på våra transfertider på torsdagen!
 • LITEN GRUPP! Ofta görs längdläger med +20 deltagare, vi är max 12.

Att åka längdskidor utan teknik är vansinnigt jobbigt. Att åka längdskidor med bra teknik, eller åtminstone, med teknik på rätt väg, är väldigt roligt! Oavsett om du ska åka något motionslopp, eller bara vill åka längd för att det är en bra träningsform och kul att komma ut tycker vi att du förtjänar att fokusera lite på din upplevelse! Dessutom kryddar vi helgen med teori samt praktik om hållbar kropp i rörelse.

Vågar man resa nu?

Under hela 2021 genomförde vi evenemang på säkert sätt i våra små grupper och ser fram emot 2022. Vi ser nu gärna att du visar negativt covidtest, alternativt vaccionationsbevis vid ankomst – för allas säkerhet! 

SCHEMA längdläger 20-23/1 2022

Pensionatet ligger en bit från spårcentralen, vi kommer inför vissa pass åka minibuss till spår, andra gånger bli skjutsade av skoter med släde upp på fjället till fina fjällspår, det finns ett spår som ansluter till vårt boende så man kan förlänga och åka skidor hem, dock krävs då pannlampa! Aktiviteterna kan vid behov flyttas runt pga väder.

20/1 Torsdag – ankomstdag, egen tid!

14.30/17.35. Du hämtas vid Undersåkers tågstation när eftermiddagståget eller tidiga kvällståget anländer, därefter installerar du dig i ditt rum och bekantar dig med omgivningarna. I matsalen serveras en härlig enkel middag. Outdoor stories personal hälsar välkommen och ni i gänget lär känna varandra! Egen träning om du vill (pannlampa i spåren vid huset). Torsdagen är en ”smygstart” som vi gärna bjuder på, då det underlättar att ha er på plats när vi vill dra igång fredag morgon. Samma pris för ankomst torsdag eller fredag. Middag serveras ca 18 i matsalen.

21/1 Fredag – Nu startar vi helgen!

 • Frukost i matsalen, samling med gänget och vi lär känna varandra – pratar önskemål och förväntningar, senast 10 är vi i spåren!
 • Eventuella nattågsresenärer ansluter
 • Helena Ekholm pratar grundteknik – sedan blir det praktik
 • Helena Ekholm coachar pass 1: Skidåkning (fokus på teknik i diagonal och stakning) ca 2 h. 
 • Vällagad lunch hemma på fjällpensionatet, möjlighet att byta om
 • Längdåkning pass 2, Sofia Bursjöö med i spåren.  Fri åkning, att i lugn och ro testa mer av de övningar vi gick igenom på förmiddagen, hitta ditt flow! 
 • After-ski fys med Sofia Bursjöö: inomhuspass med fokus på rörlighet, corestyrka och balans inriktat mot längdskidåkning
 • Kväll: Bastu, badtunnebad och hemmamys, 3 rätters middag i matsalen

22/1 Lördag

 • Sovmorgon och frukost
 • Förmiddag: Längdskidåkning pass 3 med Kina Westervall: Skidåkning, teknikgenomgång stakning. 
 • Lunch: vällagad lunch på fjällpensionatet är grundplanen, är vädret amazing kanske vi tänker om – lunchen ingår hursomhelst!
 • Eftermiddag: Längdskidor pass 4 med Kina Westervall: Fortsättning, tid för individuell feedback och mer teknikträning
 • Kväll: Bastu, badtunnebad, och hemmamys, 3-rätters middag i matsalen (bufféform) bedrifter firas med bubbel!

23/1 Söndag –  långpass och fjällupplevelse

 • Mjuk rörlighetsträning före frukost med Sofia – väck kroppen med mjukt flöde
 • Frukost i frukostmatsalen
 • Fjällupplevelse: Längdskidåkning långpass: 15+ km, Kina Westervall med i spåret. Vi ger förslag på en längre och en kortare tur, beroende på väder, ork, lust och förhållanden. 
 • Lunch, vällagad mat hemma eller som lunchpaket i matlåda som äts i fjällkåta/värmestuga – beslut närmre inpå!
 • Tidig eftermiddag:  14.30-15.00 Avslutning; gemensam samling avslutande fika med Sofia
 • Hjälp med transfer till eftermiddagståg hemåt, eftermiddagståg från Undersåker station avgår söderut 16.02/16.30

Bild tagen sent i april – i januari ligger sannolikt granarna under rejält snötäcke och ger mer magi, spåren är lika fina då som på bilden! Vi kan åka skidor både i skyddad terräng och på kalfjäll!

PRIS:

 • 5695 kr, del i dubbelrum
 • 5495 kr, del i trippel eller fyrbäddsrum
 • 6195 kr, enkelrum

Priset är inklusive helpension i tre dagar, 3 nätter, all träning, coachning och guidning, middag torsdag, 3-rättersmiddagar fredag och lördag, all dryck (alkohol ingår), 3 vällagade luncher, 3 frukostar,  spårkort fred-sön och transfer på våra transfertider, samt transfer mellan boende och längdspår. Inkluderar också lyxen att vara en liten grupp om max 12 deltagare!

 • RESER DU MED KOMPIS/AR: Namnge dessa i anmälan, så hamnar ni i samma rum – välj dubbelrum om ni är två, välj flerbäddsrum om ni är fler!
 • RESER DU PÅ EGEN HAND MEN ÄR ÖPPEN ATT DELA RUM? Välj 3-4 bäddsrum i anmälan!
 • ENKELRUM: Några enkelrum finns.

Vi fördelar alla rum allt eftersom bokingar kommer in och gör alltid vårt bästa för att du ska sova som du önskade vid anmälan!

Anmälan: 8 platser kvar – Anmälan öppen, välkommen!

Ledare: Kina Westervall

Som coach är jag engagerad, kompetent och professionell. Jag älskar skidåkning och har en egen elitkarriär och tävlat för Piteå Elit och Svenska landslaget. Några meriter är ett antal SM-medaljer, WC-starter och medverkan på VM i Oberstdorf 2005 (och självklart har jag åkt Vasaloppet). Jag är utbildad Idrotts- och friskvårdspedagog vid Umeå Universitet, efter utbildningen har jag arbetat i 10 år som verksamhetsutvecklare på avdelningen Elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet. Just nu arbetar jag som längdskidtränare på Skidgymnasiet Åre och coachar privatpersoner under namnet Årefys.

Kina bor i Duved sedan några år, med man och barn och är peppad att hänga med oss på Outdoor stories under lördagen och söndagen!

Helena Ekholm:

Helena säger: Före detta skidskytt som efter några år som redovisningsekonom sadlade om och utbildade mig till personlig tränare med inriktning mot konditionsidrott. Är sedan hösten 2019 även Licensierad Kostrådgivare.
Förutom att coacha klienter i gymmet, skidspåret eller i löparskorna så föreläser jag om framförallt träning, hälsa, motivation och målsättning samt jobbar som skidskytteexpert i SVT:s Vinterstudio. Jag älskar att träna på gymmet, känna friheten i löpskorna på fjället och susa fram i skidspåret en fin vinterdag! (Wikipedia säger: Dubbla VM-guld, tre VM-brons, vinnare av världscupen i skidskytte, Jerringpriset, årets idrottskvinna 2009…)

Vi på Outdoor stories säger: Helena  är en ödmjuk superstjärna och vi är så glada att åter få göra träningshelg ihop. Senast när Sofia och Helena gjorde längdhelg i Falun 2019 lät det såhär:

Grundlig genomgång och sedan ett helt fantastisk engagemang!

Otrolig vilja att lära ut. Stor eloge för tålamod, pepp och push! Förutom att ge oss deltagare bra träningstips så förmedlade ni också en känsla av att på vilken nivå man än låg så gjorde alla ett bra jobb och att det är roligt att träna. Det gjorde ni bra!

 

Medcoach Sofia Bursjöö:

Personlig tränare och löpcoach, outdoorfantast och vinterälskare. Åker klassiskt och skate, utbildad skidcoach utför. Arrangerat längdläger sedan 2016. Sofia vill ge dig en känsla av att vara kompetent i din kropp! Hon kan be dig våga flytta gränser men står stadigt i att upplevelselängtan är mäktigare och ger mer glädje än prestationspress. Glad, passionerad och engagerad!

BOENDET OCH MATEN:

Vintern 2022 har Outdoor stories hyrt Edsåsens fjällpensionat! Ett boende modell större med nya möjligheter och en egen träningssal som tidigare varit ett kyrkorum! Enbart Outdoor stories gäster finns på pensionatet, och vi är max tre grupper samtidigt (maximalt 36 personer) – du hänger med din grupp, men kommer träffa på de andra gästerna i matsal och korridorer, vid bastu och badtunna.

Vi älskar mysigt lugn, gemenskap och tid tillsammans och tycker mycket av magin sker i erfarenhetsutbytet. Vi vill vara för oss själva men samtidigt ge fler chansen att hänga med oss. Därför blev det fjällpensionat! Hos oss är alla med på att vi är på träningsresa för att må bra, vara nyfikna, lära nytt, koppla av och njuta en smula!

Frukost, lunch och middagar serveras i matsalen, bufféform, lagat med omsorg och omtanke för kropp och miljö av outdoor stories personal. Ofta vegetariskt, inte alltid, och självklart med anpassning efter allergier. Om du varit på resa hos oss tidigare och bott i 12-bäddshus i Sadeln har du varit med och lagat middagen i matlag, på pensionatet står personalen i köket, men vi välkomnar gärna våra deltagare som inte kan låta bli att hjälpa till att vispa en sås, dekorera ett långbord eller tända ljusen! Gänget som är på samma resa sitter med varandra vid långbord och vi schemalägger så att ni inte har exakt samma starttider.

Tänk på boendet, hänget, måltiderna som att du checkar in på en härlig stor kompisreunion med fjäll och skidtema, med möjlighet att dra sig undan på egna rummet, men utan ”hotellreception-hotellrestaurang-beställa från meny”, men med personal som vill göra allt för att du ska ha det bra och trivas – då hamnar du bra. Alla är del av den unika gemenskap vi brukar få till hos outdoor stories! Svårt att beskriva, vi tror du förstår?! Om inte, ring Sofia och ställ din fråga: 072-3062618

Fjällpensionatet har rum med olika antal sängplatser, de allra flesta rummen har egen toalett och dusch, ett fåtal rum vi nyttjar har rum med toalett/dusch i korridor.

 • Alla dubbelrum har antingen dubbelsäng eller två enkelsängar
 • Trippelrummen har våningssäng + enkelsäng, fyrbäddsrum har oftast två väggfasta våningssängar.
 • Enkelrummen är mindre rum med två enkelsängar i.

Mysigt och funktionellt, det finns gemensamma utrymmen för härligt häng i två vardagsrum. Bastu x 2 i korridor, 2 badtunnor i trädgården!

Villkor, vid händelse av sjukdom/förhinder etc

Vi uppmanar att läsa bokningsvillkoren och att ha en heltäckande reseförsäkring, om oförutsedd händelse gör att du inte kan delta som planerat. Anmälan = bindande bokning. Vi tillämpar de 48 friska symptomfria timmarna, innan resa till oss. Om du får förhinder och inte kan nyttja bokad plats kan du alltid sälja den vidare eller ge bort platsen till någon som åker i ditt ställe.

Länk till bokningsvillkor!

UTRUSTNING:

Längdskidor för klassisk längdåkning, stavar, längdpjäxor. Vi rekommenderar den omåttligt populära skidtypen med ”skins”, som gör att du slipper valla fäste. Träningskläder för längdåkning ute, samt en värmande överdragsjacka, smidig ryggsäck, thermos, kåsa, matlåda för eventuell lunch ute på långpass. Mössa, vantar, ullstrumpor, mm. Träningskläder för inomhusträning samt hemmamys!

Utöver detta skickas exempel på packlista/bra att ha inför helgen. I Åre finns ett uthyrningsföretag som hyr ut utrustning man saknar. Obs, inget superspecial behövs – låt inte utrustningen bli ett hinder, det mesta kan lösas/lånas/hyras/köpas begagnat!

Resa till oss, Transfer mm:

Vi håller till på Edsåsen fjällpensionat, med stor parkering om du/ni kommer i egen bil. Tågstationen att köpa biljetter till heter Undersåker station! Pensionatet är beläget ca 15 min bilväg från Åre, ca 5 km från Undersåker Tågstation. Parkering finns tillgängligt nedanför hotellet. Google maps!

Om du åker nattåg, välj med fördel sovvagn, före liggvagn, för skön nattsömn – stor skillnad i upplevelse, ofta liten i pris! SJ släpper resor 3 månader innan avresa.

TRANSFER:

Transfer från Undersåker station hjälper vi till att lösa för alla resenärer förutsatt att du anpassar dig till våra transferavgångar som är:

 • Torsdag 14.40  (för tåget med ankomst 13.49-14.30. Man hinner in på Ica strandbergs för att exempelvis köpa till lite snacks/mellis för helgen)
 • Torsdag 17.40 (för tåget med ankomst 17.35) – direkt till middag!
 • Söndag ca 15.15  på avresedagen söndag, anpassat för tåg 16.02//16.30
 • TRANSFER måste föranmälas till oss, du får mer information kring detta efter anmälan till helgen, alla som anmäler får transferplats!

Transfer från flygplatsen i Östersund till Undersåker ombesörjer du själv, därefter kan du haka på vår transfer på transfertiderna. Vi ser helst att du håller dig på marken, för att vara snäll mot vår miljö!

Ankommer du andra tider än ovan tar du taxi på egen bekostnad till Edsåsens fjällpensionat, vi rekommenderar Björn Olssons Taxi, 0647-50555.

 

Hitta till oss

Adress
Storgatan 10
192 00 STORSTAD

Timmar
Måndag — fredag: 9:00 – 17:00
Lördag och söndag kl. 11:00–15:00